Pigmentvlekjes in behandeling
Wat is pigment?
Pigment (melanine) beschermt je huid tegen UV-straling die in zonlicht zit.
Dit is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Als je lang in de zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’. Hierdoor krijg je ophopingen van pigment en dus donkere vlekken op je huid. Dit zijn dus pigmentvlekken.
De hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt, hangt af van een aantal oorzaken;
Meest voorkomende oorzaken
Zon
De straling van de zon een grote invloed op onze huid.
Onder invloed van de uv-stralen wordt melanine (pigment) in de huid aangemaakt. Hierdoor kleurt de huid bruin. Maar bij een verstoring van dit proces hoopt melanine zich op en kunnen pigmentvlekken ontstaan. Deze vlekken kunnen donkerder worden dan de eigen huidskleur, maar soms ook lichter.
Hoewel de zon een belangrijke oorzaak vormt bij het ontstaan van pigmentvlekken, spelen ook aanleg, hormonale veranderingen en het gebruik van irriterende stoffen in cosmetica een rol.
Ouderdom
Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken die meestal voorkomen op de rug van de hand en in het gelaat bij oudere mensen. Ondanks de naam levervlekken, hebben deze vlekken niets met de lever te maken. Ook hier wordt de link met de zon gelegd: de vroegere blootstelling aan de zon is een belangrijke bepalende factor in het ontstaan van deze pigmentvlekken op oudere leeftijd.
Zwangerschap
Elke zwangere vrouw ondergaat heel wat hormonale veranderingen. Onder invloed van deze veranderende hormonen bestaat de kans dat er meer pigmentcellen worden aangemaakt. Hierdoor kan het zogenaamde zwangerschapsmasker ontstaan.
Bij vrouwen met een licht huidtype zien we dan in het gelaat of in de nek donkere vlekken ontstaan.
Bij een vrouw met een donker huidtype kan het zijn dat de pigmentvlekken eerder lichter zijn dan de huid eromheen. Dit zwangerschapsmasker is onschuldig en zal bij de meeste vrouwen na de zwangerschap opnieuw stelselmatig verdwijnen.
Behandeling Pigmentvlekken
Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren behandeld worden.
Natuurlijke methode
Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verzorgingsproducten die het herstel van de huid stimuleren.
De producten uit het Body&Bess Hydro Sensitive-gamma, op basis van frambozenpitolie, geven alvast een sterk verbeterend resultaat.
Frambozenpitolie is bijzonder rijk aan vitamine A én aan vitamine E in zijn drie meest actieve vormen, namelijk vitamine E-alpha, vitamine E-delta en vitamine E-gamma. Beide vitamines bieden bescherming tegen veroudering en het ontstaan van pigmentvlekken.
Deze vitamines zijn ook krachtige antioxidanten, die bijdragen tot de bestrijding van vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen.
De Intensive Body Oil en de Body Lotion Intensive van Body&Bess zijn de ideale producten om op een natuurlijke wijze ten strijde te trekken tegen de pigmentvlekken en andere huidirritaties.
Dankzij de erg hoge concentratie aan frambozenpitolie, zullen de vlekken geleidelijk aan vervagen.
Behandeling met de laser
Pigmentvlekken kunnen verminderd worden met een laserapparaat.
Bij geringe vlekken is één behandeling meestal voldoende. De laser maakt de pigmentvlekken eerst donkerder van kleur. Na twee weken vervagen de pigmentvlekken
Indien u verkiest om de pigmentvlek vaarwel te zeggen met een pigment-laser, kan u na de behandeling last hebben van pijn en branderigheid.
Verder kan de huid ook schilferig worden en is deze na het laseren erg kwetsbaar.
Ook hier bieden de Intensive Body Oil en de Body Lotion Intensive de oplossing om de minpunten van het laseren weg te werken