Schermfreaks opgelet: het regelmatig gebruik van je smartphone of laptop heeft een nadelig kantje…

Online shoppen, series kijken, social media checken… We lijken tegenwoordig wel vastgekleefd te zitten aan onze laptops en telefoons, zowel op het werk als in onze vrije tijd.

Wat dat precies met onze gezondheid doet is nog niet helemaal duidelijk, maar dat er momenteel zo veel onderzoek naar wordt gedaan is op zijn minst een hint dat al die straling een stuk minder onschuldig zou kunnen zijn dan we denken.

Je hebt vast wel eens iets gehoord over het beruchte ‘blauwe licht’ dat je telefoonscherm afgeeft. Het wordt vaak aangewezen als de oorzaak dat mensen tegenwoordig steeds slechter slapen en het zou dan ook beter zijn om je telefoon minstens een half uur voordat je naar bed gaat aan de kant te leggen. Een andere optie is een handige tool die reeds bij de meeste smartphones kan worden geactiveerd; blauw licht wegfilteren (ofwel je nachtmodus inschakelen).
Maar niet alleen je nachtrust, ook je huid zou kunnen lijden onder je schermverslaving.

Computer versus zon

Slecht nieuws voor iedereen met een kantoorbaan. Uit een onderzoek van Unilever is gebleken dat vier werkdagen van acht uur doorbrengen achter een scherm gelijk staat aan twintig minuten in de volle zon (zonder te bruinen uiteraard 😉). En dat onbeschermd in de zon zitten heel schadelijk is voor je huid, dat hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen. Maar, da betekent niet dat je meteen je job moet opzeggen en je telefoon het raam uit moet gooien. Er is hoop: huidverzorgingsproducten met antioxidanten (denk bijvoorbeeld aan frambozenpitolie) zouden kunnen helpen bij het neutraliseren van UV-straling. Dat onderzoekt loopt echter nog steeds en de resultaten zijn nog niet volledig bevestigd.

Schadelijke selfies

Ook je telefoon kan een slecht effect hebben op de gezondheid van je huid. smartphones geven namelijk zogenaamd HEV-licht (high energy visible light) af, wat qua eigenschappen behoorlijk op UV-straling lijkt. Deze straling kan zorgen voor donkere pigmentvlekken en verlies van collageen – oftewel de meest voorkomende symptomen van huidveroudering. De oplossing? Iets minder toegeven aan je social media verslaving (en het nemen van selfies).
Het gebruik van producten op basis van frambozenpitolie bieden enige verlichting wegens de goede bescherming tegen deze vrije radicalen.
Frambozenpitolie bevat van nature een  SPF – waarde (Sun Protection Factor) en laat ook pigmentvlekken vervagen.