Worstel jij ook met een gevoelige huid die vatbaar is voor roodheid en rosacea? Je hebt dan waarschijnlijk talloze vragen die je nu wilt stellen over hoe je het precies hebt gekregen…
Helaas is rosacea een slecht begrepen huidaandoening; de oorzaak is nog niet precies bepaald en er is nog geen remedie bekend op dit moment.
We weten echter wel dat mensen met rosacea verhoogde niveaus van inflammatoire eiwitten hebben, die bijdragen aan de roodheid, verwijde vaat- en rode ontstekingsbultjes die te zien zijn bij patiënten met deze aandoening.

De neiging tot rosacea is waarschijnlijk genetisch bepaald, maar milieu- en leefstijlfactoren spelen absoluut ook een rol.
Hoewel behandelingen voor rosacea zelden permanent zijn, is het goede nieuws dat er behandelingen en producten zijn om de symptomen te verlichten.

Behandelingen bij rosacea

Als je vermoedt dat je rosacea hebt, is de eerste stap om met je dermatoloog te praten voor een duidelijke diagnose en om jouw behandopties te bespreken.
Gelukkig kunnen, met de technologie van vandaag, rosacea-symptomen worden gecontroleerd of verminderd met behulp van vrij verkrijgbare producten.

Voor mensen met ernstigere symptomen wordt vaak doorverwezen naar laserbehandelingen die zich richten op roodheid en ontsteking zoals IPL (Intens gepulseerd licht), BBL (breedbandlicht) en PDT (fotodynamische therapie).
Deze behandelingen kunnen wonderen verrichten voor patiënten met rosacea en roodheid.
Ze helpen echt om een langdurige verbetering te geven en kunnen de huid echt helpen normaliseren. Sommige patiënten kunnen zelfs stoppen met het gebruik van hun voorgeschreven producten na een reeks laserbehandelingen.

Huidverzorgingstips voor de rosacea-gevoelige huid

Of je nu voorgeschreven medicijnen gebruikt of een laserbehandeling voor rosacea ondergaat, het bouwen van een solide huidverzorgingsprogramma moet deel uitmaken van jouw behandelplan.

Huidverzorging is absoluut noodzakelijk en wordt vaak heel erg onderschat.
Als je niet voor je huid zorgt, vooral bij vrouwen met rosacea met een inherente barrière en een inflammatoir probleem, zal de toestand van de huid na verloop van tijd alleen maar erger worden.
Rosacea is een chronische aandoening. Cumulatieve schade door de zon, milieuschade en veroudering zullen zijn tol eisen en de huid zal niet in staat zijn om de schade te compenseren.

Wees niet bang om verzorgingsproducten te gebruiken!

Rosacea-patiënten zijn vaak terughoudend om iets op hun huid aan te brengen, maar bij een erg gevoelige huid is het net belangrijk om huidverzorgingsproducten te gebruiken.

Belangrijk is om te kiezen voor reinigende en vocht inbrengende producten.
Het doel is om jezelf te pushen om producten te vinden die jouw huid kunnen helpen gezond te worden. Zoek naar producten die je kunnen helpen ontstekingen te verminderen, schade door vrije radicalen te bestrijden en de productie van collageen stimuleren.

De producten uit het ‘Hydro Sensitive-gamma‘, op basis van frambozenpitolie, bieden enige verlichting.

Frambozenpitolie is een uitstekende bron van de onverzadigde vetzuren Omega-3 en Omega-6. Dit zijn essentiële oliën die ons lichaam nodig heeft, maar niet zelf aanmaakt.
Het is dan ook nodig om ze via voeding en/of huidverzorging op te nemen. Omega-3 verhoogt de weerstand, zorgt voor een betere celgroei en werkt als anti-aging component. Ook Omega-6 versterkt de weerstand, werkt verzachtend op de huid en vermindert roodheid en schilfervorming. Het is een ideaal bestanddeel voor de behandeling van droge en meest gevoelige huiden.

Bescherming tegen de zon

Een ander voordeel van frambozenpitolie is dat deze beschikt over een natuurlijke SPF (zonnefilter).
Indien je last hebt van rosacea is zonnebrandgebruik niet onderhandelbaar.
De pathogenese van rosacea is misschien nog niet helemaal duidelijk, maar we weten dat cumulatieve schade door de zon een erg grote rol speelt.
Gebruik van zonnefilters helpt niet alleen de aandoening bij gevoelige patiënten te voorkomen, maar het helpt ook om opflakkeringen te voorkomen bij degenen die ermee worstelen.