Huidverzorging bij kanker
Huidproblemen na kankerbehandeling
Een kankerbehandeling heeft als bedoeling om de kankercellen te doden, echter jammer genoeg tast een dergelijke behandeling ook een deel van de gezonde cellen aan. Deze aantasting van de gezonde cellen leidt tot bijwerkingen. Zo hebben sommige chemotherapieën een impact op de huid, net zoals radiotherapie.
Eén van de meest “gekende” bijwerkingen van chemotherapie is haarverlies. Maar chemotherapie en andere medicatie brengen ook andere neveneffecten met zich mee waar je vaak ook zelf wat aan kunt doen als je er op tijd mee begint. Dit is zeker het geval wat betreft de verzorging van de huid.
Huidproblemen bij chemotherapie
Sommige chemotherapieën hebben een invloed op de huid. Mogelijke klachten zijn:
- een droge huid
- een verkleurde huid
- plotse uitslag
- snellere verkleuring of verbranding van de huid door de zon
- bruine vlekken, een bruine verkleuring of witte pigmentloze vlekken
Sommige geneesmiddelen kunnen ook het hand- of voetsyndroom veroorzaken. Dit is een reactie van de huid van de handpalmen en voetzolen. Potentiële klachten zijn:
- jeuk
- pijn of gevoeligheid
- roodheid
- schilferende of vervellende huid
- zwelling
- blaren
- infecties
Huidverzorging na radiotherapie
Ook al zijn bij radiotherapie de bestralingstechnieken veel verfijnder nu dan vroeger, toch ontstaat er nog altijd een reactie als de huid uitwendig wordt bestraald. Deze reactie is vaak wat erger als er al eerder chemotherapie is gebruikt of als de bestralingsbehandeling samenvalt met chemotherapie.
Zo ontstaat er om te beginnen een lichte roodheid, meestal twee tot vier weken na de eerste bestraling. In de weken en maanden na de bestraling ontstaat er extra pigmentatie. De huid wordt dan donkerder, en vaak ook droog en schilferig. Soms ziet men ook blaarvorming aan het eind van de bestralingsperiode, maar dat is eerder uitzonderlijk. Op die plaatsen gaat de huid dan meestal open. Huidreacties, die vaak het sterkst zijn in huidplooien (zoals liezen en oksels), onder de borsten en bij littekens, genezen doorgaans binnen vier tot zes weken na afloop van de bestraling, ook als de huid is opengegaan. Soms blijft de huid daar wel iets donkerder en stugger.
Frambozenpitolie bij kanker
Frambozenpitten bevatten unieke antioxidanten, zogeheten ellagitannines. Het lichaam zet deze stof om tot urolithine A en urolithine B, welke door de darmen en prostaat kunnen worden opgenomen. Volgens Koreaans onderzoek uit 2015 kunnen deze stoffen kankercellen aanzetten tot apoptose, de dood van de kankercel.
Amerikaans schrijver en kankeronderzoeker Brian Peskin kwam tot een andere bevinding. In zijn boek Het verzwegen verhaal over kanker wijst hij op het belang van omega -3 en -6 vetten om kanker te voorkomen én te genezen.
Frambozenpitolie is een uitstekende bron van deze onverzadigde vetzuren omega-3 en omega -6. Het wordt dan ook meer en meer beschouwd als een ideaal product voor de verzorging van de huid bij kanker.