Eczeem – Behandel snel en doeltreffend
Wat is eczeem?
Eczeem is de verzamelnaam voor een grote variëteit aan huidaandoeningen. De meeste vormen van deze huidziekte gaan gepaard met jeuken. Vaak is er ook sprake van roodheid, schilfering en zelfs blaasjes. Vooral jonge kinderen en jongvolwassenen hebben er last van, echter kan iedereen eczeem krijgen.
Belangrijk is een snelle behandeling met de juiste producten.
Eczeem kan bijna overal op het lichaam voorkomen: van de hoofdhuid, knieholtes, voeten tot zelfs de geslachtsdelen. Baby’s en jonge kinderen hebben vaker eczeem op het gezicht, de hoofdhuid en achter de oren. Dit noemt dauwworm en is een vorm van atopisch eczeem (zie hieronder). Bij volwassenen ziet men eczeem dan weer vaker op de voeten, benen, handen en nek.
Vormen van eczeem
Er zijn verschillende soorten eczeem die onderling verschillen in symptomen en klachten. Sommige ervan zijn chronisch, andere slechts van korte duur. De bekendste vormen ervan zijn:
- Atopisch of constitutioneel eczeem: dit is een erfelijke vorm van eczeem en komt vooral voor in de knieholtes en elleboogsplooien.
- Dyshidrotisch of acrovesiculeus eczeem: een vorm van eczeem aan handen of voeten die gepaard gaat met kleine blaasjes.
- Seborroïsch eczeem: een chronische vorm van eczeem die redelijk vaak voorkomt (bij ca. 5% van de bevolking).
- Contacteczeem: vorm van eczeem die ontstaat door contact met een stof, meestal door irritatie en soms door een allergie.
- Craquelé-eczeem of asteatotisch eczeem: eczeem met vooral droge schilfering die ontstaat door uitdroging. Komt vooral voor bij oudere mensen.
Oorzaak van eczeem
Er is nooit één bepaalde oorzaak de reden voor eczeem. Dikwijls is er sprake van een samenloop van omstandigheden.
Ook de reden van een uitbraak van eczeem verschilt naargelang de vorm. Zo speelt bij atopisch eczeem de erfelijkheid een belangrijke rol, terwijl bij contacteczeem aanraking met huidirriterende stoffen een uitbraak kan veroorzaken.
Is eczeem besmettelijk?
Mensen met eczeem worden vaak geconfronteerd met de vraag of het besmettelijk is of niet. Voor alle duidelijkheid dus: eczeem is niet besmettelijk. Door iemand met eczeemplekken aan te raken, kan je het dus zelf niet krijgen.
Opmerking: als de huid niet goed behandeld wordt, kunnen er bacteriën op de huid komen die wel besmettelijk zijn!
Behandeling van eczeem
Bij een uitbraak van eczeem is het heel belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de behandeling. Dit kan best met een eczeemzalf of -crème.
Frambozenpitolie heeft, daar het rijk is aan Omega-3 en Omega-6, ook een positief effect op eczeem.
Aangeraden Body&Bess-producten om eczeem te behandelen zijn:
Zonder behandeling wordt de jeuk die ontstaat vaak zo erg dat krabben onvermijdelijk wordt. Echter, krabben verergert de jeuk allen maar! Daarenboven kan men zo de huid stuk maken waardoor het eczeemgebied uitbreidt en er een vicieuze cirkel ontstaat. Heb je last van eczeem begin dus op tijd met de behandeling ervan!