Wanneer frambozen verwerkt worden tot fruitsappen en coulis blijven er veel kleine pitjes over. Deze pitjes hoeven de fruitsapfabrikanten niet weg te gooien. Ze bevatten namelijk allerlei zeer gezonde vitamines en antioxidanten die een heilzame werking hebben op de huid. Het blijkt eveneens dat de olie die uit frambozenpitten kan worden gewonnen en verwerkt wordt in de producten van Body&Bess, geschikt is als geneesmiddel tegen kanker.

Frambozen: een bron van gezondheid

Frambozen zijn gezonde vruchtjes die van nature in het wild voorkomen. Dat frambozen gezond zijn is reeds bekend bij velen, maar ook de kleine frambozenpitjes hebben specifieke karakteristieken.
De olie die uit deze frambozenpitjes gehaald wordt is uniek door zijn hoge concentratie aan vitamine E. Deze komt in de vorm van alfa-tocoferol en gamma-tocoferol (de meest actieve vormen van Vitamine E om de huid te beschermen). Hierdoor beschermt frambozenpitolie ook tegen schadelijke UV-A en UV-B stralen.
Naast de hoge concentratie aan gemengde tocoferolen (Vitamine E) bevat de frambozenpitolie ook caroteoïden (Vitamine A). De functie die deze hebben in het herstel van de huid is reeds langer bekend.

Frambozenpitolie: ideaal voor het behandelen van huidproblemen

Frambozenpitolie staat vooral bekend om de preventie van huiduitslag, eczeem, psoriasis en andere huidbeschadigingen. In cosmetica wordt de olie aangeprezen om zijn ontstekingsremmende werking. Deze is duidelijk superieur in vergelijking met andere natuurlijke oliën zoals avocado olie en druivenpitolie.
Recente studies van frambozenpitolie door Canadese onderzoekers tonen aan dat de meest voorkomende vetzuren die worden gevonden in frambozenolie, lenolische, alfalenolenische en oleïnezuren zijn. Deze unieke samenstelling van omega-3 en omega-6-vetzuren in frambozenpitolie vermindert volgens het onderzoek duidelijk de effecten van oxidatieve stress in de huid.

Anti-kankerwerking

In frambozenpitten zit het ellagitannine ellagzuur. Het lichaam zet deze stof om tot urolithine A en urolithine B, welke door de darmen en prostaat kunnen worden opgenomen. Volgens Koreaans onderzoek uit 2015 kunnen deze stoffen kankercellen aanzetten tot apoptose, de dood van de kankercel. Schrijver en kankeronderzoeker Brian Peskin wijst erop dat alfalinoleenzuur in het frambozenpitje een essentieel basis omega-3 vetzuur is. Het bestrijdt kanker doordat het zich nestelt in de celwanden van lichaamscellen.
Bekijk hier wat de Body&Bess-producten kunnen betekenen voor kankerpatiënten.

Frambozenpitolie tegen verbranding door de zon

Frambozenpitiolie heeft een ontstekingsremmende werking omdat het beschikt over antioxidanten. De olie zelf verzorgt de uitgedroogde huid die te lang in de zon is geweest. Frambozenpitolie is goed tegen een verbrande huid. Het gebruik na in de zon te zijn geweest kan heilzaam zijn.
Bekijk de EHBZ (Eerste Hulp Bij het Zonnen)-gids in onze vorige blogpost.