Wat is natuurcosmetica?

Een cosmetisch product is steeds een mengel van ingrediënten. Deze ingrediënten kunnen een verschillende oorsprong hebben: plantaardig, dierlijk, mineraal, synthetisch…
Wanneer je natuurlijke cosmeticaproducten koopt, ga je ervan uit dat de ingrediënten ook daadwerkelijk natuurlijk zijn. Er is echter nog geen wet die bepaalt welke ingrediënten natuurlijke cosmeticaproducten (niet) mogen bevatten.
Algemeen beschouwd, kunnen we 3 soorten onderscheiden: Enerzijds is er de hardcore/bio cosmetica, daarnaast is er de gecertifieerde cosmetica en verder is er ook de algemene natuurlijke cosmetica.

Op en top biologisch

Als we spreken over een puur biologisch product, zijn de vereisten zeer streng. Hierdoor zijn de mogelijkheden tot productformulaties erg beperkt.
Het zijn vaak enkel de pure oliën die biologisch zijn.

Keurlabels

NaTrue en Ecocert zijn certificeringsorganen die keurmerken uitreiken aan natuurcosmetica. Dit zijn echter geprivatiseerde verenigingen die zelf de vereisten voor het keurmerk bepaald hebben. Zo moet het product bestaan uit minimaal 10% bio plantaardige olie en moeten de bewaarstoffen en stabilisatoren van natuurlijke oorsprong zijn. Deze producten zijn bijna altijd water-in-olie samenstellingen waardoor ze vaak vet aanvoelen.

Natuurlijk? Natuurlijk!

De vereisten van natuurcosmetica in de ruime betekenis van het woord bieden meer mogelijkheden naar het samenstellen van verzorgingsproducten. Zo moet de olie plantaardig zijn maar niet biologisch, zijn er veel meer mogelijkheden qua toevoeging van actieve stoffen (er mogen geen glycolen, PEG of siliconen gebruikt worden) en mag er ook een parfum toegevoegd worden.
Als consument is het dus allesbehalve eenvoudig om door de bomen het bos te blijven zien en een goede keuze te maken.

Belangrijk blijft om even te kijken naar de ingrediëntenlijst en zelf te verifiëren hoe natuurlijk een product werkelijk is (lees hiervoor zeker onze vorige blogpost ‘Hoe lees je een ingrediëntenlijst?’ en ‘De (natuurlijke) evolutie van cosmetica‘.