Van natuurlijk naar chemisch naar natuurlijk!

Zorg dragen voor de huid heeft altijd bestaan. En vroeger had men geen andere keuze dan beroep doen op natuurproducten. Helaas is in de loop der jaren cosmetica en huidverzorging almaar chemischer geworden. Naarmate wetenschappelijk onderzoek in cosmetica toenam, ontdekte men hoe op chemische wijze werkbare stoffen konden gemaakt worden.
Het enige wat telde, was het zichtbaar effect van deze stoffen. Over (mogelijk schadelijke) bijwerkingen werd liefst niet gesproken.
Een extreem voorbeeld van deze aanpak zijn de radio-actieve verzorgingsproducten (tandpasta, gezichtscrème en make-up) die in de jaren ’30 en ’40 op de markt kwamen. Gelukkig gingen cosmetica-specialisten als reactie op deze evolutie op zoek naar vormen van verzorging voor gezicht en huid die geen schadelijke effecten hadden, maar die gezond en natuurlijk waren.

Denk aan je huid

Onze huid is de grootste én een van onze belangrijkste organen. Door de poriën, haarfollikels en klieren in de huid worden niet enkel stoffen afgevoerd, er komen ook heel wat stoffen naar binnen via deze openingen. Je hoeft er dan ook geen expert voor te zijn om te begrijpen dat niemand gelukkig wordt van chemische ingrediënten die de huid afsluiten of die de natuurlijke functies gaan belemmeren.
Toch is dat precies wat heel wat conventionele cosmeticaproducten doen. Vaak bestaan deze producten voor het grootste deel uit water, aangelengd met chemische cocktails en verrassend weinig actieve stoffen. Het ergste is dat deze producten vaak stoffen bevatten waarvan vermoed wordt dat ze helemaal niet zo onschuldig zijn als beweerd wordt en waarvan op langere termijn de effecten op onze gezondheid nog niet voldoende gekend of erkend zijn.

Natuur in een potje

Tegenwoordig spenderen mensen heel wat geld en aandacht aan de verzorging van hun uiterlijk.
Jammer genoeg is het bij het meerendeel van de cosmetica-gebruikers nauwelijks bekend dat veel verzorgende producten voornamelijk chemische stoffen bevatten en dus mogelijks schadelijk zijn voor de gezondheid.
Veiliger is dus om te kiezen voor een natuurlijk product. Natuurcosmetica bevat grondstoffen direct uit de natuur, zoals fruit-, planten- en kruidenextracten. Synthetische stoffen komen niet in de natuur voor. Deze worden steeds in het labo gevormd.
Uiteindelijk ligt de keuze tussen synthetisch of een natuurlijk cosmetica bij jou.
Let wel op: Niet alle synthetische producten zijn schadelijk, maar ook niet alle natuurlijke ingrediënten zijn onschuldig…

Heb je vragen of opmerkingen omtrent de inhoud van jouw cosmeticaproduct?
Lees de blogpost ‘Hoe lees ik een ingrediëntenlijst?‘, neem contact op met jouw schoonheidsspecialiste of contacteer jouw dermatoloog.

In de volgende blogpost gaan we verder in op de vraag ‘Wat is natuurcosmetica?’