Huidkanker in cijfers (bron: Stichting Tegen Kanker):

Huidkanker is wereldwijd de meest voorkomende soort kanker onder mensen met een blanke huid.
Het is dan ook volkomen normaal dat je even stil wordt bij het lezen van onderstaande cijfers;

  • Elk jaar krijgen meer dan 35.000 Belgen de diagnose huidkanker
  • In België sterven per jaar ongeveer 400 mensen aan huidkanker
  • 90% van de huidkankers zijn veroorzaakt door overdreven blootstelling aan stralen van de zon(nebank).
  • 1 op 6 krijgt huidkanker voor zijn 75ste.

Naast deze schrikwekkende cijfers is ook positief nieuws: het is mogelijk om de kans op huidkanker aanzienlijk te verkleinen (zie onze tips onderaan).
Daarnaast is deze vorm van kanker ook het gemakkelijkst te genezen, mits je er op tijd bij bent.
Controleer dus zelf op regelmatige basis jouw huid. Twijfels of onzekerheden? Maak direct een afspraak bij je huisarts.

Verbranden

Dat een verbrande huid niet goed voor je is, weten de meeste mensen wel. Wat echter niet vaak geweten is, is dat je al huidschade kunt oplopen wanneer je achter het raam in de zon zit. De boosdoeners zijn de zogeheten uv-A en uv-B straling. Uv-A en uv-B straling zijn twee verschillende soorten straling.
De ‘B’ in ‘uv-B’ staat voor burning oftewel verbranding. Deze straling beschadigt de bovenste laag van je huid.
Uv-A (waarbij de ‘A’ staat voor Aging oftewel ouderdom) dringt dieper door in je huid en tast daar de cellen aan.
De ene straling is niet minder erg dan de andere: allebei de soorten kunnen huidkanker veroorzaken.

Kenmerken van huidkanker

Wees alert op huidkanker wanneer plekjes en vlekjes op onverklaarbare wijze ontstaan of veranderen. Denk hierbij aan slecht genezende wondjes die ruw aanvoelen en snel bloeden of een vreemd bultje dat rood of zwart van kleur is. Ook dien je alert te zijn bij moedervlekken die plotseling veranderen van vorm, jeuken, bloeden of er anders uitzien.

Het is belangrijk dat je je huid zelf leert onderzoeken op verdachte plekjes. Zeker wanneer er al eerder huidkanker is geconstateerd.
Onderzoek eerst de delen van het lichaam die het meest aan zonlicht zijn blootgesteld zoals het gezicht (eventueel de onbehaarde schedel), nek, hals, decolleté, schouders, onderarmen, handruggen en onderbenen.

Wanneer je één of meer veranderingen waarneemt, is het verstandig een afspraak te maken met de huisarts of een huidspecialist.

Tips om schade door zonlicht te vermijden

  • Laat je huid langzaam wennen aan het zonlicht. Je huid is extra kwetsbaar als je nog weinig in de zon bent geweest, hierdoor is de kans op verbranden extra groot.
  • Stel je huid niet te lang bloot aan zonlicht. Na zo’n 15 minuten heb je al voldoende vitamine D voor de dag opgenomen. Vitamine D is noodzakelijk voor onze gezondheid; het wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht en zit ook in vette vis, boter en andere zuivelproducten.
  • Bescherm je huid door het dragen van UV-werende kleding, een zonnebril en een hoed.
  • Herhaal het insmeren minstens elke 2 uur, soms is het vaker nodig bij transpireren of na het zwemmen.
  • Luister goed naar je huid, zoek op tijd de schaduw op.

Hydrateren na het zonnen

Als je net iets te lang in het zonnetje hebt gelegen merk je dat ‘s avonds vrij snel. Daarom is het belangrijk om je huid extra goed te verzorgen na een dag zonnebaden zodat het gedurende de avond en de nacht de tijd heeft (om de vochtbalans) te herstellen.

Aan een goede aftersun (zoals bij de producten van Body&Bess) worden allerlei elementen en antioxidanten toegevoegd – zoals bijvoorbeeld vitamine E – die de vrije radicalen neutraliseren.
Vrije radicalen ontstaan in de cel onder invloed van het ultraviolet licht en beschadigen het DNA of erfelijk materiaal van de cel. Een aftersun gaat actief die schade tegen, door vrije radicalen te neutraliseren. Een standaard lichaamsmelk hydrateert alleen, en heeft dat effect niet.
Bij Body&Bess kunnen de Body Lotion (Intensive) en Intensive Body Oil zowel gebruikt worden als aftersun (frambozenpitolie zit boordevol vitamine E) én als lichaamsmelk om achteraf te hydrateren.

Leuke extra aan de natuurlijke producten van Body&Bess op basis van frambozenpitolie; deze bevatten van nature een stevige dosis SPF. Let wel: indien je een correcte en degelijke bescherming wilt tegen de schadelijke uv-stralen van de zon, is een zonnecrème alsnog aangeraden!