Wat is een ingrediëntenlijst?

Elke fabrikant houdt bij het samenstellen van zijn product rekening met de wensen van de consument. Die samenstelling is niet alleen een technisch aspect, er komt ook emotie bij kijken. Daarnaast speelt wetgeving een belangrijke rol; welke stof mag wel of niet in cosmetica worden gebruikt?
Gelukkig is het wettelijk verplicht om een ingrediëntenlijst op de verpakking van elk cosmeticaproduct te vermelden.
De eigenschappen van een cosmetisch product worden bepaald door de ingrediënten waaruit het is samengesteld. Bij het bestuderen van een ingrediëntenlijst wordt al snel duidelijk dat voor het gewenste effect veel verschillende stoffen nodig zijn.
Jammer genoeg zijn cosmetische ingrediëntenlijsten lastig om te lezen. Veel gebruikers lezen zelfs helemaal geen ingrediëntenlijst voordat ze een cosmeticaproduct kopen en gebruiken. Zonde, want de werkzaamheid van een cosmeticum is helaas niet af te lezen aan haar mooie verpakking of veelbelovende cosmeticaclaims.

INCI-lijst

Op cosmetica is het verplicht de ingrediënten te lijsten volgens de INCI-naam. INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, een op voorhand vastgestelde naam die in elk land hetzelfde is. Zo blijft het voor alle mensen ‘gemakkelijk’ te lezen.
Een overzicht van alle ingrediënten met hun functies kan hier worden teruggevonden.

Alle ingrediënten moeten apart worden opgelijst. Enkel voor geurstoffen volstaat de term ‘parfum/fragrance’. Wanneer een bepaalde geurstof een allergische reactie kan opwekken, moet deze wel apart vermeld worden.
Kleurstoffen worden dan weer weergegeven door C.I. en een nummer.

Sommige zaken zal je echt pas leren nadat je het meerdere keren hebt opgezocht. Andere ingrediënten zijn dan weer makkelijk te herkennen. Zo weet je dat het om een silicone gaat, wanneer het ingrediënt eindige op ‘-cone’ of ‘-xane’. Wanneer het om een alcohol gaat, zal dat er ook letterlijk staan. ‘Sulfate’ staat dan weer voor een reiniger (sulfaat).

Hoofdingrediënten bovenaan

Ingrediënten worden altijd opgesomd in volgorde van afnemend gewicht. Het ingrediënt dat het grootste bestanddeel vormt staat bovenaan, vaak is dit ‘aqua’ (water). Komen ingrediënten minder dan 1% voor, dan mogen ze in willekeurige volgorde vernoemd worden, onderin de lijst.
Wanneer we met bovenstaande informatie de ingrediëntenlijsten van de Body&Bess producten erbij nemen, valt duidelijk op dat zo goed als altijd de frambozenpitolie (INCI-naam: Rubus Idaeus Seed Oil) op de 1ste of 2de plaats staat.
Hier is dus sprake van een erg hoge concentratie van het actief natuurlijk bestanddeel.
Kortom; word je binnenkort verleid door een lotion of shampoo met een veelbelovende efficiënte werking door een of ander ingrediënt? Denk dan 2x na en werp eerst even een oog op de ingrediëntenlijst om na te gaan in welke mate dit veelbelovende ingrediënt ook effectief voorkomt in het product!