Ook gemerkt dat jouw huid de laatste tijd niet bepaald meewerkt? Je bent zeker niet de enige. Misschien is het de stress, vermoeidheid… of je mondmasker?
Naast rode markeringen op de plaatsen waar het mondmasker in je gezicht snijdt, kunnen maskers ook een spoor van onzuiverheden achterlaten.
Hoe komt dit precies, en vooral, wat zijn mogelijke oplossingen?

Enkele belangrijke FAQs om dit even op te helderen:

Krijg je door mondmaskers mogelijk meer acne?

Hoewel stress en vermoeidheid vaak tot een toename van acne kunnen leiden, doet het dragen van een mondmasker dat zeker ook. Dit heeft een aantal oorzaken: doordat het masker afsluitend werkt wordt de lucht aan de binnenkant warmer en vochtiger. Als het warm is maak je meer talg aan en gaan je poriën meer open staan, waardoor het makkelijker wordt voor bacteriën, talg en dode huidcellen om zich in die poriën te verzamelen.
Resultaat? Je poriën raken verstopt. Ook de wrijving van een mondmasker zelf kan de poriën verstoppen.
En tenslotte raak je je gezicht vaker aan dan normaal om het masker op te zetten, waardoor er kleine irritaties ontstaan.

Welke producten kunnen deze masker-acne voorkomen en genezen?

Was je gezicht regelmatig (niet met schuimende producten!). Een schoon washandje met warm water en een zachte exfoliërende reiniger kan helpen. Zoek naar producten met ingrediënten als salicylzuur en probiotica, deze zullen de verstopte poriën weer openen. Het Skin Control-gamma van Body&Bess is een erg geschikte oplossing.

Ook is vaak de fout die velen maken allerlei verschillende producten door elkaar testen om de uitslag weg te krijgen, terwijl je beter af bent met één niet al te vette, hydraterende en natuurlijke verzorgingslijn. En ontzettend belangrijk: laat je puistjes met rust! Krabben of uitduwen maakt het probleem alleen maar erger.”

Hoe houd je je huid gezond tijdens het dragen van een mondmasker?

Probeer make-up te vermijden, want ook dat kan poriën verstoppen. Zoek desnoods naar niet-comedogene cosmetica en focus vooral op het hydrateren en herstellen van je huid. Zet je mondmasker even af waar mogelijk, neem regelmatig een vers exemplaar en was ze regelmatig.
Een mondmasker dat je de hele dag non-stop draagt neemt veel talg en bacteriën op, waardoor je poriën verstopt raken.

Zijn er bepaalde soorten mondmaskers die de huid beter laten ademen?

Hier is veel discussie rond. Stoffen maskers laten de huid beter ademen dan een wegwerpmasker, al nemen deze wel veel huideigen vet en bacteriën op. Je masker regelmatig wassen met zeep of ontsmetten met alcohol is de boodschap. Qua stof is zijde een interessante optie (soms gemixt met rayon), want zijde is zacht en bezit van nature antibacteriële eigenschappen.
Het allerbelangrijkst is echter dat je masker beschermt tegen COVID-19, wanneer je masker teveel lucht doorlaat ben je natuurlijk minder beschermd…

Hoe kunnen we onze huid optimaal verzorgen?

Hieronder vond je enkele belangrijke en handige tips om masker-acne te voorkomen of te verzachten.

 1. Bereid je huid voor op het dragen van een mondmasker.
  Door de voortdurende wrijving kan het mondmasker de huidbarrière wijzingen en de huid uitdrogen en brozer maken. Het is dus belangrijk dat je je huid dagelijks hydrateert!Toch doe je dit beter niet vlak voordat je het mondmasker gaat dragen, omdat dit de hoornlaag kan verzachten en de doorlatendheid kan vergroten. Dat kan het risico op irritatie of ontstekingen vergroten.
  De huid vooraf beschermen met de Skin Control Tonic, sterkt de natuurlijke microflora van de huid en voorkomt bacterieel acne. Ook een dun laagje Skin Control Serum helpt de vorming van ontstekingen en verstopte poriën door de afscheiding van vochtige dampen en bacteriën uit de ademhaling.
  Draag je een mondmasker de ganse dag, dan gebruik je tijdens je ochtend ritueel (reinigen, tonic, dagcrème) best de 24h Skin Control+ Cream.
  Zorg er wel voor dat er minstens 1 uur tussen de verzorging en het opzetten van het mondmasker zit.
 1. Verzorg je huid na het dragen van een mondmasker
  Nadat je een mondmasker gedragen hebt, was je best je gezicht voorzichtig met lauw water en een mild, niet-comedogeen reinigingsproduct.
  Hiervoor zijn zowel de Cleansing Milk als de Skin Control Cleansing Gel geschikt. Deze laatste bevat salicylzuur en melkzuur die een ontsteking werende werking hebben en de pH-waarde van de huid herstellen. Breng vervolgens een hydraterende crème aan, gebruik daarvoor een crème uit het Body&Bess assortiment dat het beste bij je past.
  Draag je een mondmasker de ganse dag, kan je best van mondmasker wisselen wanneer het warm en vochtig aanvoelt. Verfris tussendoor de huid met de Skin Control Tonic of de Hydrating Face&Body Mist. Droog de huid zorgvuldig en plaats opnieuw het mondmasker. Handig dat deze producten ook op handtas formaat bestaan zodat je geen fullsized verpakking mee hoeft te nemen naar het werk.