Zon en winterkou zorgen voor uitgedroogde en soms pijnlijke lippen.
Dagelijks of meermaals per dag een laagje lippenbalsem aanbrengen, kan verlichting bieden, zeker wanneer het buiten koud en guur is. Maar wie lippenbalsem aanbrengt, slikt onmiskenbaar ook een deel product in. En dit is niet altijd even onschuldig…

De lip onder de loep

Wie over lippen wil praten moet eerst en vooral de structuur van de lippen begrijpen. Vergeleken met onze gezichtshuid bevat de huid van de lippen slechts vier hoornlaagjes, terwijl dit voor de huid zowat 14 laagjes zijn. Simpel gezegd ontbreekt het je lippen dus aan voldoende bescherming, zijn ze fragiel en kwetsbaar. Doordat ze ook geen talgklieren hebben die hen van vet voorzien, zijn ze nog meer blootgesteld aan schadelijke factoren. Je gebruikt je lippen continu, om te praten, eten, drinken, kussen. Allemaal invloeden die een zekere last op je lippen leggen. Als laatste hindernis, bevatten de lippen (bij mensen met een blanke huid) geen pigmentcellen die ons tegen de zon beschermen. Onze lippen kunnen dus zeker wat extra beschermende hulp gebruiken.

Speeksel als beschermende barrière?

Speeksel bevat afbraakenzymen die je spijsvertering in gang moeten zetten. Deze enzymen werken ook op de hoornlaagjes van je lippen. Daarnaast zitten er in de mond ook bacteriën. Ook deze kunnen de lippen uitdrogen en kloven en barstjes veroorzaken, zij zijn degene die de lip dan een branderig gevoel geven. Het is dus het likken aan onze lippen wanneer ze droog zijn wat de nummer één oorzaak van het ‘droge lippen’-probleem is.

De juiste lippenbalm to the rescue

Om je een handje te helpen kan je op zoek gaan naar lippenbalsems met ingrediënten die infectie tegengaan. Meer dus dan een lekker geurtje gemengd met enkele vetstoffen in een kleurrijke verpakking. Want helaas bevatten heel wat lippenbalms minerale oliën. In producten die voor de huid bestemd zijn, kan dat geen kwaad. Anders is het wanneer een deel van het product kan worden ingeslikt, zoals bij lippenbalsem. Minerale oliën doen immers stoffen ontstaan die, wanneer ze worden ingeslikt, ongewenste effecten kunnen hebben.

De gelaakte stoffen heten MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). Over deze stoffen is het fijne nog niet geweten. Er zijn echter sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn, en dat MOSH zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever en milt.

Beter is dus om te kiezen voor een natuurlijke lippenbalsem zoals de Body&Bess Natural Lip Balm.
De ideale, natuurlijke verzorging om droge, pijnlijke lippen te vermijden! De lippenbalsem bevat een hoge concentratie frambozenpitolie die de lippen zal verzorgen, beschermen en herstellen in alle zachtheid. Bovendien biedt hij een natuurlijke UVA/UVB bescherming. Je kan de balm dus zowel zomer als winter gebruiken en mag hem aanbrengen zo vaak gebruiken als je wenst.