Vitamines zijn belangrijke bouwstoffen voor de huid. Ze beschermen de huid en versnellen herstel bij beschadiging. Daarom is het belangrijk om naast een gezonde en evenwichtige voeding de huid ook rechtstreeks te voorzien van de nodige vitamines via lichaamsverzorging.

Werking van vitamines op de huid

De huid is ons grootste orgaan en een spiegel voor onze innerlijke gezondheid. Huidproblemen zijn vaak een reactie op een disbalans van hormonen, vitaminen, mineralen, toxines of ontstekingen in het lichaam. De meest effectieve manier om huidproblemen aan te pakken is het verbeteren van je innerlijke gezondheid, bijvoorbeeld door verse voeding, het in balans brengen van je hormoonhuishouding en het aanvullen van tekorten. Een stralende en egale huid krijg je door je lichaam te voorzien van alle nutriënten die het nodig heeft, o.a. om de natuurlijke ontgifting te stimuleren.

Vitamines voor een stralende huid

We hebben vitamines nodig voor ons lichamelijk functioneren, vita betekent dan ook ‘leven’. De meeste vitamines moeten we via voeding binnenkrijgen omdat het lichaam ze niet zelf aanmaakt. Het lichaam regelt het zo dat alles wat we via onze voeding binnenkrijgen, eerst naar de vitale organen gaat: hart, hersenen, longen… Helaas is onze huid het laatste orgaan dat ‘bediend’ wordt. Hierdoor blijft er vaak slechts een klein percentage voedingsstoffen over voor de huid. Daarom is het belangrijk de huid ook rechtstreeks te voorzien van de nodige vitamines via lichaamsverzorging.

Vitamines voor de huid met power

Vitamine A: helpt bij de aanmaak van elastische en collagene weefsels en vertraagt hierdoor het verouderingsproces, versnelt de celvernieuwing in de opperhuid en zorgt voor een gladdere huid. Vermindert de kans op infecties.
Vitamine A zit bijvoorbeeld in wortelen, spinazie, abrikoos, groene kool en broccoli.

Vitamine B: een vitamine B-complex is een verzameling van vitale stoffen als thiamine, biotine en foliumzuur. De belangrijkste functie is het versterken van de huidcellen.
Vitamine B zit bijvoorbeeld in zilvervliesrijst, vette vissoorten, noten en peulvruchten.

Vitamine C: behoort tot de antioxidanten, die beschermen tegen vrije radicalen. Helpt dus tegen veroudering van de huidcellen en vitamine C verbetert het afweersysteem.
Vitamine C  zit bijvoorbeeld in citrusfruit, kiwi, ui, broccoli, spinazie en aardbeien.

Vitamine D: wordt aangemaakt in de huid onder invloed van de zon (15 minuten zonlicht per dag is hiervoor voldoende). Het verlaagt bijvoorbeeld de kans op huidmelanoom.
Vitamine D zit bijvoorbeeld in vette vissoorten (zeker in kabeljauw), eierdooiers en lever.

Vitamine E: activeert de doorbloeding, verstevigt het weefsel en verlengt de duur van de huidcellen. Ook zorgt het voor een beter zuurstofgebruik door de huid.
Vitamine E zit bijvoorbeeld in koudgeperste oliën (olijfolie), amandelen, rauwe (ongebrande) noten, zilvervliesrijst en eieren.

Mineralen

Net als vitamines zijn ook mineralen noodzakelijk om ons lichaam (en de huid) goed te laten functioneren.
Magnesium: Ondersteunt vitamine B en zorgt voor bescherming van de huid. Het werkt positief op de hormoonhuishouding en verhoogt het zelfherstellend vermogen van de huid.
Calcium: Zorgt voor versterking van de huid en ondersteunt vitamine C bij de opbouw van collageen en bindweefsel.
Zink: Versterkt het immuunsysteem en helpt infecties sneller te genezen.
IJzer: Speelt een belangrijke rol in het behouden van een gezonde stralende huid.

En ook

Water: Is noodzakelijk om de vochtbalans in je lichaam en van je huid op peil te houden.
Proteïnes: Bevorderen de groei en het herstel van cellen, en dus ook de huidcellen.
Goede vetten: Reguleren de talgproductie, houden de huid soepel en gaan veroudering tegen. Ze zijn nodig voor de opbouw van lichaamscellen en het transport daarvan.
Goede vetten zijn bijvoorbeeld extra vierge olijfolie, hennepolie, pompoenzaadolie, ghee en kokosolie. We halen goede vetten ook uit bijvoorbeeld avocado, chia zaden, lijnzaad, hennepzaden, vette vis of noten.

Frambozenpitolie als superfood voor de huid

Frambozenpitolie is door haar samenstelling, de perfecte balans tussen verschillende vitamines, antioxidanten, essentiële vetzuren, foliumzuur, kalcium, magnesium, kalium…, van alle natuurlijke plantaardige oliën het meest aangewezen en dus de absolute topper voor de voeding en verzorging van de huid. Frambozenpitolie op de huid werkt tegen ontstekingen, een droge huid, huidirritaties, acne, allergieën, eczeem, psoriasis, etc. Ook zorgt het voor een stralende en egale huid. De huid wordt zacht, glad en soepel dankzij de krachtige antioxidanten werking waarmee veroudering kan worden tegengegaan. Frambozenpitolie vertraagt ook de huidveroudering en vermindert oxidatieve stress en DNA-schade.