Onze huid krijgt veel te verduren. In de winter hebben we te maken met veel koude en wind, terwijl we in de zomer onze huid moeten beschermen tegen de zon. Ongeacht welk seizoen het is, geregeld scrubben of exfoliëren is nodig om een gezonde huid te behouden. Maar wat is nu het verschil tussen scrubben en exfoliëren en welke methode is beter?

Wat is het verschil?

Er wordt vaak gedacht dat exfoliëren een ‘fancy’ synoniem is voor scrubben, wat niet volledig correct is. Ze verwijderen allebei dode huidcellen (wat belangrijk is) want zo voorkom je oneffenheden, krijg je een gladdere en zachte huid en ga je huidveroudering tegen. Maar ze doen dit beiden op een andere manier, wat dus voor het grote verschil zorgt.

Scrubben

Een scrub bevat vaak een korrel waarmee je de dode huidcellen verwijdert, maar indien de korrel te groot is, ook de laag huidcellen die daaronder zit. Die onderste laag wil je juist niet irriteren want dan kunnen er wondjes ontstaan.

Bij een té grove korrel, doe je jouw huid hiermee meer kwaad dan goed. Scrub je jouw gelaat, dan kies je beter voor een scrub met een fijne korrel. Masseer dit zachtjes in met voldoende water in plaats van te schuren. Het is niet de bedoeling dat de huid rood en geïrriteerd raakt.

Textuur Body&Bess Body Scrub
Textuur Body&Bess Body Scrub

Exfoliëren

Exfoliëren is een zachtere manier om dode huidcellen te doen verdwijnen. Je doet dit met een exfoliant die fruitzuur of salicylzuur bevat. Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de laag dode huidcellen en de laag cellen daaronder verminderen. Hierdoor laten de dode huidcellen makkelijker los en beschadig je de nieuwe huidcellen die daaronder zitten niet. Met als resultaat een gladde en verzorgde huid.

Een exfoliant met fruitzuur (AHA) is meer geschikt voor de droge, gevoelige en rijpere huid omdat het de huid niet verder gaat uitdrogen. Naast de exfoliërende eigenschappen kent het ook anti-age voordelen.

Een exfoliant met salicylzuur (BHA) is dan geschikt voor de onzuivere, vette huid omdat het de poriën diep reinigt en een antibacteriële werking heeft.

Wat is het beste om te gebruiken?

Beide methoden zijn goed zolang je ze op een correcte manier gebruikt.

Kies je ervoor om te scrubben, ga dan voor een fijne korrel om beschadigingen te vermijden. Niet schrobben dus!
Opteer ook liefst voor een natuurlijke, ecologische scrub. In vele gevallen scrub je namelijk met kleine mini plastic bolletjes (microplastics). Bij het afspoelen van de scrub spoel je de korrels mee weg en zo komen microplastics in de zee terecht.
De Body&Bess scrubs bevatten fijngemalen frambozenpitjes die probleemloos worden afgebroken door de natuur.
Gelaat scrubben? Ga dan voor de Facial Scrub met de fijnere korrel.
Lichaam scrubben? Dan is hier de Body Scrub met de grovere korrel het best aangewezen (aangezien de huid op ons lichaam iets dikker is).

Wanneer je voor exfoliëren kiest, kies je voor een zachtere en aangenamere techniek om dode huidcellen te verwijderen. Hier kan je weinig fout doen als je de juiste exfoliant voor jouw huid (AHA of BHA) kiest. Bouw het gebruik van een exfoliant langzaam op zodat je goed in de gaten kunt houden hoe je huid reageert op dit product.
Ook Body&Bess heeft een exfoliant in het gamma, echter dit product is enkel te gebruiken door schoonheidsspecialistes.
Wil je dit alsnog eens ervaren? Vraag ernaar bij jouw Body&Bess schoonheidsspecialiste in de buurt!