Iedereen weet intussen dat roken slecht is voor de gezondheid. Het kan je risico op kanker verhogen, problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap en je een hogere kans geven op een beroerte of een hartaanval.
Maar zelfs voordat je een van deze catastrofale gezondheidsproblemen ervaart, heeft roken zijn sporen al nagelaten in je lichaam. Je kunt deze impact zien elke keer je in de spiegel kijkt.

Sigarettenrook bevat namelijk koolstofmonoxide – dat de zuurstof in je huid verdringt – en nicotine, waardoor de bloedstroom wordt verminderd en waardoor de huid droog wordt en verkleurd.
Roken put ook veel voedingsstoffen uit, waaronder vitamine C, dewelke helpt om huidbeschadiging tegen te gaan.

Wanneer je een trekje neemt van een sigaret, veroorzaak je dus onherstelbare schade aan je huid. Deze gewoonte kan vroege rimpels veroorzaken en het versnelt de algehele veroudering van jouw huid. Na slechts 10 jaar roken, is het al mogelijk om de effecten in de gezichten van jonge volwassenen te zien.

Deze schade brengt roken toe aan jouw huid

Naast de rimpels die hier en daar vroeger doorkomen, is dat verslavende zuigstokje verantwoordelijk voor nog een pak andere gevolgen;

Vermoeide uitstraling: Wanneer je rookt, heb je tot 4x meer kans om je niet uitgeslapen te voelen na een nachtje slapen.
Vermoedelijk is dit te wijten aan de nicotine ontwenningsverschijnselen waardoor je ligt te draaien en te woelen.

Grauwe, gelige huid: Zoals reeds vermeld, vernauwt nicotine de bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en belangrijke voedingstoffen vervoerd kunnen worden. Dit geeft een grauwe, vale huidskleur. Ook de huid onder de ogen wordt door verminderde doorbloeding donkerder van kleur.
Verder kan nicotine de huid ook gelig laten ogen.

Psoriasis: Psoriasis is een auto-immuun huidziekte die kan opkomen zonder ook maar een sigaret aan te raken.
Maar… wanneer je rookt, stijgt het risico op deze huidaandoening… énorm.
Naar aanleiding van een studie in 2007 deze cijfers: Indien je een pakje per dag rookt, over een tijdspanne van 10 jaar, heb je tot 20% meer risico op psoriasis.
Rook je tussen 11 en 20 jaar, dan stijgt je risico op deze huidziekte naar maar liefst 60%.

Verouderingsverschijnselen en rimpels: Experts zijn het erover eens dat roken de huidveroudering versnelt. Rokers zouden er tot 1,4x ouder uitzien dan niet-rokers.

Huidkanker: De bekendste dreiging voor onze huid, te wijten aan roken, is huidkanker.
Naar aanleiding van een studie in 2001, ontwikkelen rokers tot 3x sneller ‘Squamous cell carcinoma’, de 2de meest voorkomende vorm van huidkanker.

De sigaret achterwege laten is dus niet alleen verstandig voor je innerlijke gezondheid maar komt ook de huid en je uiterlijke voorkomen ten goede.
Komaf gemaakt van dat nicotine-stokje en klaar om jouw huid een nodige, welverdiende opkikker geven? Ga dan snel even op zoek naar een Body&Bess schoonheidssalon in jouw buurt. Dankzij de intensieve instituut behandeling ‘Hydro Lift Treatment’ krijgt je huid een ware zuurstof boost!