Straling zon

Zonnestralen bestaan zowel uit zichtbare als onzichtbare stralen.
Van die stralen, bereiken UV-A- en UV-B stralen onze huid en dringen erin door. UV-C-stralen worden tegen gehouden door de ozonlaag.

 • UV-A-stralen (Aging & Allergie)
  Deze dringen het diepst door in de huid (tot in de hypodermis) en versnellen huidveroudering.
  UVA is de meest verraderlijke (hele jaar door aanwezig, gaat door wolken en door glas).
  Het is ook deze soort straling die van toepassing is bij zonnebanken.
 • UV-B-stralen (Bruinen & ZonneBrand)
  Deze veroorzaken zonnebrand.
  Van de UV-B-stralen wordt ongeveer zeventig procent door de hoornlaag tegengehouden. Slechts twintig procent bereikt de diepere delen van de opperhuid en maar tien procent dringt door tot in de lederhuid. De UV-B-straling is voornamelijk verantwoordelijk voor het rood worden van de huid (erytheem) en het bruiningsproces. UV-B stralen beschadigen de cellen in de opperhuid waarbij stoffen vrijkomen die de bloedvaten in de lederhuid doen verwijden. Het resultaat is een voor het oog zichtbare roodheid van de huid.

  De zon en haar soorten UV-stralingen.

Positieve effecten van de zon op de huid

Aanmaak van vitamine D

UV-stralen (met name UV-B stralen) zijn in staat om vitamine D aan te maken in de huid. Vitamine D is van belang voor de botstofwisseling. Een tekort aan vitamine D leidt tot botontkalking en bij oudere mensen tot een verhoogde risico op botbreuken.

Gevoel van welbevinden

De meeste mensen voelen zich blij en gelukkig als ze de zon zien en voelen op de huid. Er komen stoffen vrij (endorfines) in de hersenen die dit gevoel van blijdschap veroorzaken.

Goed effect op huidaandoeningen

Sommige huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en vitiligo verbeteren door de inwerking van UV-stralen op de huid. Desondanks wordt het in het algemeen afgeraden om de zon te gebruiken als therapie voor huidaandoeningen. De dosis UV stralen is namelijk niet goed te controleren waardoor men sneller gaat verbranden.

Gewenning

Door regelmatig en voorzichtig blootstellen aan UV stralen treedt er gewenning op van de huid. Hierdoor zal de huid minder gauw verbranden.

Bruin worden

Voor veel mensen is een gebruinde huid nog altijd een schoonheidsideaal. UV stralen stimuleren immers de pigmentaanmaak in de huid.

Jammer genoeg is zonnestraling ook verantwoordelijk voor een heleboel negatieve effecten op de huid.
Kom hier meer over te weten in de volgende blogpost!