We willen allemaal een gladde, stralende en gehydrateerde huid, maar de zoektocht naar die gezonde huid kan hels zijn. Met zoveel producten op de markt kan het verwarrend zijn om te weten wanneer en hoe vaak je ze zou moeten gebruiken. Vooral voor mensen met een gevoelige huid en mensen die vatbaar zijn voor onzuiverheden en puistjes kan het een heuse onderneming zijn om nieuwe huidverzorgingsproducten in je routine op te nemen.
Hieronder lijsten we voor jou een aantal puntjes op die je moet weten wanneer je nieuwe huidverzorgingsproducten uitprobeert.

Vaak gemaakte fouten bij eigen huidanalyse

  • Focussen op één zorggebied in plaats van te kijken naar het grote geheel: als je bijvoorbeeld een volwassene bent en nog steeds puistjes krijgt, kan het zijn dat je jouw huid te intensief gaat behandelen tegen deze acné zonder rekening te houden met de gevolgen.
  • Denken dat alle oneffenheden een vorm van een verstopte porie zijn: veel mensen verwarren deze hobbeltjes als een soort van acne en zullen ze samenknijpen om ze eruit te krijgen (zonder succes).
  • Vlekjes op dezelfde manier behandelen: mee-eters, puistjes, cysten… vereisen allemaal verschillende behandelmethodes.

Doe een test

Als je een extreem gevoelige of allergische huid hebt, wordt het altijd aanbevolen om een test uit te voeren voordat je nieuwe producten gebruikt.
Bij het uitproberen van nieuwe huidverzorging, ben je meestal heel enthousiast om alles (tegelijk) te leren kennen en te gebruiken. Als je echter een negatieve reactie op een van de producten hebt, zal je nooit weten welk product dit heeft uitgelokt. De zijkant van de nek, de lies of knieholte zijn goede plekken om een nieuw product uit te proberen. Dit omdat jouw huid er iets dunner is en over het algemeen reactiever. Als je geen reactie hebt op deze plaatsen, mag je er zeker van zijn dat het goed komt in het gezicht.
Mocht je alsnog reageren op een product, is een kleine reactie in je knieholte minder erg dan een reactie op het volledige aangezicht.

Geef jouw huid de kans om te wennen

Het is belangrijk om te weten dat jouw huid ook gewoontes heeft. Verzorg je jouw huid niet, of juist intensief? Dan kan het zijn dat je ook licht reageert bij het aanbrengen van een (nieuw) verzorgingsproduct. De huid is namelijk iets anders gewoon en moet ook even de tijd krijgen om zich aan te passen aan het nieuwe product. Let op: we spreken hier enkel over tijdelijke roodheden die geen last veroorzaken.
Bij het gebruik van een nieuwe productenlijn is het aangeraden om elke vijf dagen slechts één nieuw product te introduceren, zelfs als je een test hebt gedaan en er geen negatieve reactie is opgetreden. Op deze manier kan je, als er een negatieve reactie optreedt, vaststellen welk product het is, en dan heb je deze nuttige kennis voor toekomstige aankopen van huidverzorging.
Skincare goeroes zijn het erover eens: je moet een product tijd geven om te werken. Uiteraard hoop je meteen een rimpeltje of een puistje minder te zien wanneer je een crème op je snoet wrijft, maar een product heeft minstens 28 dagen nodig om te werken. Waarom 28 dagen? Dan is de cyclus van je huid, waarbij nieuwe cellen worden aangemaakt, rond.