In 2018 kregen in ons land 70.468 mensen kanker.
Dat zijn gemiddeld 193 mensen per dag ofwel 8 mensen per uur die te horen krijgen dat ze aan kanker lijden.

Waarom hebben kankerpatiënten last van hun huid?

Bestraling (ook wel radiotherapie) genoemd, wordt ingezet bij de behandeling van verschillende soorten kanker en kan zowel uitwendig als inwendig worden toegepast. Enkel de uitwendige variant kan huidproblemen tot gevolg hebben.
Bij een uitwendige bestraling wordt je huid (op de plek van de tumor) van buitenaf bestraalt met radioactieve golven. Doordat de straling gericht is op de tumor, blijft de schade aan de gezonde cellen beperkt. Je kan echter niet voorkomen dat er ook gezonde cellen worden aangetast, omdat er altijd wel een gedeelte binnen het bestraalde gebied valt. Met het gevolg dat je huid beschadigd wordt.

Lees hieronder de moedige getuigenis van een borstkankerpatiënte en haar zoektocht naar verlichting na bestraling.

Augustus 2017: De grond zakte weg onder mijn voeten. Acht kwaadaardige tumoren in mijn rechterborst en drie lymfeklieren aangetast. Binnen de week volledige amputatie! Borst kwijt en helse pijn.
Drie weken rust.
Start zware chemo gedurende acht weken.
Drie weken rust.
Start 12 wekelijkse sessies lichtere chemo.

Men had mij gezegd: “smeren, smeren en nog eens smeren.” Ik probeerde de blauwe potten Nivea zoals veel ex-patiënten mij hadden aangeraden.
Drie weken rust.
Start dagelijkse bestralingen gedurende zes weken.
Dus blijven smeren. De tubes Flamigel vlogen de deur uit. Na vier weken open brandwonden.
Eind april therapie afgelopen. Na de Flamigel van alles geprobeerd: Cicaplast, crèmes met Aloe Vera…

Begin mei 2018 werd ik meter van de Levensloop Gent. Ik kreeg daar een goodiebag cadeau vol staaltjes. De meeste crèmes had ik reeds uitgetest. Maar niets hielp. De vellen huid bleven maar los komen.
Tot ik de Intensive Raspberry Oil van Body&Bess heb uitgetest. Dat wondermiddel in dat kleine flesje gaf mij terug een babyhuid.
De kinesiste en de radiotherapeute stonden versteld. De brandwonden en de bijhorende pijn waren op één week spoorloos verdwenen.
Dankjewel Body&Bess!

Mania Van der Cam
borstkankerpatiënte